Prima pagină

Etalarea

Prezentam in cele ce urmeaza cateva tehnici de etalare:

Sarabanda:

 • pe cat posibil deschiderea sau prima depunere sa fie pe culoarea violet (culoarea blocajului care contine semnul muzical pauza si imaginea calugarului Guido d’Arezzo).
 • se va acorda aceeasi atentie celorlalte carti de blocare.
 • partenerii vor incerca sa ocupe cat mai repede toate cele patru laturi ale cartii cu nota muzicala de culoare violet pentru a-si asigura folosirea lui Guido in orice moment.
 • Guido se va folosi doar in momentul cand posesorul sau poate etala toate cartile din mana inaintea celorlalti jucatori.
 • bemolii si diezii se vor folosi in special cand combinatia lor sau impreuna cu becarii creeaza avantaj pe axa.
 • becarii se folosesc pe cat posibil cand creeaza avantaj pe axa sau impreuna cu bemolii si diezii au efect de Guido.
 • blocajele sunt foarte importante la aceasta etalare (fac diferenta)
 • lipsa cartilor cu nota muzicala de culoare violet pe axa pe care se afla Guido poate crea dificultati in etalarea acestuia si implicit dificultati la realizarea contractului de Sarabanda
 • se recomanda ca jucatorul care detine cartea cu Guido sa incerce etalarea tuturor cartilor cat mai repede posibil, deoarece acest lucru poate favoriza partenerul (jucatorii de pe axa adversa pot ajunge in situatii de autoblocare).

Glissando:

 • se vor aplica toate regulile Sarabandei, cu respectarea cartii de deschidere specifice acestei etalari
 • cartile de glisare (de deschidere, care contin nota muzicala si oval) se vor folosi ori de cate ori este nevoie pentru a deschide un nou sir si a se reusi in acest fel acoperirea celor patru laturi ale cartilor ce prezinta interes in vederea blocarilor (prioritate pentru cartea cu Guido).
 • cartile de glisare care nu prezinta interes imediat se vor folosi pe cat posibil la etalarea finala dupa depunerea lui Guido.

Parada:

 • deschiderile se vor face cat mai repede pe culorile rosu, oranj, indigo si violet, mai ales daca sunt prezente in mana carti cu notele muzicale Do si Re pentru indigo si violet sau La si Si pentru rosu si oranj (daca este cazul). Vezi tabloul final al Paradei aici.
 • se va forta jocul inspre etalarea pe culorile problema si intarzierea jocului pe alte culori.
 • se va acorda atentie cartilor de blocare prin deschiderea jocului pe culoarea lor.
 • cartile de deschidere (care contin nota muzicala si oval) si nu prezinta interes imediat se vor folosi cat mai tarziu in joc.
 • blocajele pot fi utilizate si in scopul mentinerii inchise a desfasurarii etalarilor, prin aceasta producandu-se o solicitare din partea celorlalti jucatori de a depune carti in avantajul propriu sau al axei.
 • becarii se recomanda a fi folositi daca creeaza avantaj propriu sau pe axa (solicitarea unei depunerei din partea partenerului).
 • suitele (carti cu note muzcale apropiate ca valoare) pe o anumita culoare, sicanele (lipsa unei culori) sau singletoanele (o singura carte pe o anumita culoare) pot crea avantaj.

Muzicando:

 • deschiderile se vor face cat mai repede pe culorile unde sunt prezente carti cu notele muzicale La si Si.
 • cartile de deschidere (care contin nota Do) si nu prezinta interes imediat se vor folosi cat mai tarziu in joc.
 • blocajele pot fi utilizate si in scopul mentinerii inchise a desfasurarii etalarilor, prin aceasta producandu-se o solicitare din partea celorlalti jucatori de a depune carti in avantajul propriu sau al axei.
 • becarii se recomanda a fi folositi daca creeaza avantaj propriu sau pe axa (solicitarea unei depunerei din partea partenerului).
 • daca unul dintre jucatorii de pe axa liciteaza cu salt Muzicando ( de ex. 2M si apoi 4M), asta presupunand ca are carti foarte bune pentru aceasta etalare (lipsa carti cu nota muzicala Si, prezenta cartilor de deschidere si cele de mijloc), atunci partenerul va sustine axa cu carti ce contin note muzicale si apoi pe cele cu blocaje. Folosirea intai a blocajelor duce la fortarea partenerului (in special din postura de declarant, adica deschide licitatia pe o anumita etalare, in acest caz Muzicando) de a deschide jocul si a nu-l putea conduce spre culoarea cea mai slaba pe care o are (de ex. o carte singleton cu nota La, pe o anumita culoare; singleton = o singura carte de o anumita culoare).
 • suitele (carti cu note muzcale apropiate ca valoare) pe o anumita culoare, sicanele (lipsa unei culori) sau singletoanele (o singura carte pe o anumita culoare) pot crea avantaj.
 • daca deschiderile pe culori sunt echilibrate (diferente mici intre notele muzicale pe culori) se recomanda cu prioritate jocul pe notele muzicale inalte (de sus). Daca deschiderea pe culori este dezechilibrata (diferente mari intre notele muzicale pe culori) se recomanda cu prioritate jocul pe notele de jos pe culoarea slaba a adversarilor (deschisa tarziu sau deschisa fortat) si apoi jocul pe notele cu valori inalte.
 • deschiderea fortata pe o culoare se recunoaste prin etalarea acesteia relativ repede in joc dupa care urmeaza anuntul de „pas”. Se recomanda jocul pe aceasta culoare cu prioritate.
 • se poate practica jocul cu capcane: deschiderea initiala a culorilor fara note inalte (La, Si) dupa care se continua cu deschiderea celor de interes (cele cu note de La si Si). Adversarii vor depune carti pe culorile deschise tarziu, adica cele de interes (note La si Si).
 • Jucatorul cu pauza de patrime este recomandat sa fie sustinut de partener printr-o etalare deschisa astfel incat acesta sa aiba sansa folosirii blocajului si sa incheie primul etalarea (deschiderea tuturor culorilor si a tuturor posibilitatilor de joc pe note muzicale sporeste sansele de folosire a pauzei de patrime) – tactica erorii elementare.

Reguli generale:

 • Pentru etalarea neintrerupta a cartilor cu note muzicale, dupa folosirea celei de blocaj cu pauza de patrime (Guido), nu se recomanda folosirea in etalare a unei alte carti de blocaj. Acest blocaj intrerupe seria etalarii cartilor cu note muzicale. Bineinteles, daca doreste, jucatorul poate folosi strategia intreruperii etalarii, dar trebuie sa tina cont ca jocul cere etalarea cat mai rapida a cartilor din mana.
 • Se recomanda folosirea blocajelor spre finalul etalarilor, deoarece spre final sunt mai multe optiuni de etalare, iar o blocare (sau mai multe) poate creea avantaj. Ratarea folosirii blocajelor la timp poate duce la etalarea completa a unui adversar, drept urmare blocajele nefolosite pot avea efect asupra partenerului de joc (impiedica etalarea acestuia).
 • Intr-un contract licitat si adjudecat de Sarabanda se recomanda folosirea cat mai rapida posibil a cartilor de blocare de catre adversarii contractului, tocmai pentru a intarzia folosirea pauzei de patrime (Guido d’Arezzo). Intarzierea folosirii lui Guido poate da sanse de ocupare a locurilor 2 si 3 a jucatorilor de pe axa dezavantajata.
 • Guido trebuie semnalat in licitatie prin etalarea Sarabanda (la nivelul cerut de licitatia din acel moment). Acest lucru avantajeaza axa detinatoare a blocajului pentru ca echipa va juca in scopul folosirii cat mai eficiente a acestuia (la Sarabanda si Glissando prin acoperirea celor 4 laturi ale unei carti de culoare violet si incheierea cat mai rapida a etalarii; la Parada si Muzicando prin deschiderea posibilitatilor de joc astfel incat detinatorul pauzei de patrime sa aiba cat mai multe posibilitati de etalare). Depunerea blocajului cu pauza de patrime cat mai repede in joc creste sansele obtinerii mai multor puncte de catre echipa care-l detine (asigurarea unui loc cat mai bun in clasament pentru partenerul de la masa, plus oferirea sansei pentru acesta de a folosi eventualele blocaje impotriva adversarilor). Semnalarea lui Guido este avantajoasa si pentru adversari deoarece pot contracara sau intarzia folosirea acestuia (neetalarea cartilor de violet si folosirea blocajelor), jocul fiind dominat in acest fel si de fair-play.
 • In cazul Paradei si Muzicando se recomanda etalarea pe culorile de interes ale adversarilor, adica pe acelea care sunt scoase mai tarziu in joc. In acest caz sunt sanse mari de „pas” pentru jucatorul care le-a deschis (adica sa nu detina alte carti din acea culoare). Strategia functioneaza si daca partenerul scoate o culoare de interes mai tarziu in joc, caz in care se va juca tocmai pe acea culoare, neoferind adversarilor optiuni pe alte culori. Bineinteles ca se va tine cont de semnalarile din licitatie: anuntarea lui Guido prin Sarabanda, anunturile de Glissando, Parada sau Muzicando, se va tine cont de informatia asociata fiecarei etalari, jocul desfasurandu-se in functie de aceste informatii.
 • Situatia de mai sus poate fi mascata de axa cu interes pe anumite culori chiar prin deschiderea acestora, dar exista riscul ca etalarea sa scape de sub control (echipa adversa poate continua tocmai pe culorile de interes). Mascarea trebuie facuta doar cand jucatorul cu interes pe o culoare are cartea de deschidere sustinuta de o alta, cat mai apropiata ca valoare (nota muzicala). In cazul cand nu are cartea de deschidere sustinuta de o alta, acest jucator trebuie sa deduca din licitatie posibilitatea sustinerii acesteia de catre partener (anuntarea in licitatie a aceluiasi tip de etalare)
 • In situatia unei etalari avansate (jucatorii au carti putine in mana) se recomanda ca jucatorii de pe axa care controleaza jocul (are ținerile pe culoare) sa joace pe notele muzicale joase (se ofera multe optiuni de joc pe culorile restrictive si ofera mai multe optiuni de control al jocului) – tactica Raul Negrea
 • In situatia cand un jucator care spune „pas” in etalare si are o singura carte in mana, este recomandat ca partenerul acestuia sa fie blocat de axa adversa cat mai mult posibil. Se reduc astfel sansele jucatorului cu o carte in mana de a termina primul (din 3 sanse de a furniza carti potrivite ramane doar 1, deoarece un jucator este blocat, unul e „pas” si altul foloseste blocaj. Daca si al 4-lea jucator foloseste blocaj, sansele in runda respectiva sunt nule) – tactica Danuta Bobosan
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: